Léčivá síla bylinek
Přeneste si kousek přírody domů
Bylinkářka už v dnešní době není jen babička se šátečkem a košíkem plných pokladů ze zahrady. Dnes se mnoho z nás snaží navrátit k přírodě a objevovat alternativní medicínu. Moderní bylinkářství spojuje tradiční znalosti s novými poznatky, díky čemuž je stále populárnější.
ZÁZRAK PŘÍRODY
Bylinky jsou odpradávna součástí lidského bytí díky svým léčivým a regeneračním účinkům. Po staletí jsou využívány při přípravě pokrmů a v alternativní medicíně, ve které rostlinná léčiva poskytovala úlevu při různých nemocech. Zkušenosti se zpracováním bylinek se předávaly z generace na generaci. Pro svou kouzelnou moc byly často spojovány s různými pověrami a čarodějnictvím.
Bylinky mohou významně zlepšit kvalitu našeho života, ale je třeba jim důvěřovat a nevzdávat se, když okamžitě nezaberou. Na spánek a náladu během dne má vliv mnoho faktorů, které jeden uklidňující čaj může a nemusí zachránit. Jestliže vás trápí nespavost a velká míra stresu, zkuste třezalku, kozlík lékařský nebo levanduli. Pro zklidnění mysli a navození dobré nálady je skvělá mateřídouška nebo dobromysl, která také působí jako přírodní antibiotikum.
VE ZDRAVÉM TĚLE ZDRAVÝ DUCH
Žaludek je takovým druhým mozkem našeho těla, neboť ovládá mnoho tělesných procesů, které mají vliv na naši psychiku a spánek. Je proto důležité dbát na to, co během dne jíme a snažit se vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám. Zklidnit žaludek a podpořit správnou funkci trávicí soustavy vám pomůže máta, heřmánek, meduňka nebo třezalka.
Níže jsme pro vás připravili několik kombinací, které si můžete jednoduše připravit:
• Máta, citrón, zázvor – osvěžující a jemně kyselá, má protizánětlivé účinky
• Heřmánek, meduňka, med – sladká, pomáhá uklidnit a zrelaxovat
• Levandule, mateřídouška, vanilka – nasládlá, zmírňuje stres a napětí
• Třezalka, šípky, skořice – jemně kyselá a kořeněná, zlepšuje trávení i náladu
• Rozmarýn, tymián, med – sladká, stimuluje mysl a podporuje dýchací systém
KOUZLETE V KUCHYNI
Chcete-li si vypěstovat bylinky doma a obohatit svou kuchyni o nové chutě a vůně, začněte s těmito – petrželka na ozdobení jídel a přidání jemné chuti, bazalka a oregano do salátů a italských pokrmů, rozmarýn a tymián pro přidání jedinečného aroma a máta pro sladké pokrmy a letní drinky.
Bylinky můžete pěstovat v květináči a mít je vždy čerstvé a připravené k použití. Několik dní je můžete uchovat v lednici v navlhčeném ubrousku nebo krabičce. Pro delší skladování je můžete zmrazit nebo naložit do kvalitního olivového oleje s česnekem, citronovou kůrou nebo kuličkami pepře.ZAJÍMAVOST
Věděli jste, že naše chutě o nás mohou mnoho prozradit? Uklidňující bylinky, jako je levandule nebo heřmánek, vyhledávají klidnější povahy, zatímco ostré a pikantní chutě preferují lidé, kteří hledají životní rovnováhu.
Bylinky jsou samozřejmě nedílnou součástí různých procedur a tedy i našich wellness pobytů. Příště, až na nějaký vyrazíte, schválně si všimněte, jaké bylinky okouzlily vaše smysly.
Vaše Spa.cz
Zdroje
• HLAVA, Bohumír a VALÍČEK, Pavel. 88 rad bylinkářům. 88 rad. Praha: Aventinum, 1997. ISBN 80-7151-017-3.
• Štipák, H. #Bylinky v našem životě, je to jen módní trend?. Hana Štipák Show [podcast]. 2017-17-07. Dostupné z: podcasts.apple.com
• VÁŇA, Pavel. Průvodce bylináře Pavla celým rokem. Praha: Eminent, 2000. ISBN 80-7281-011-1.